🏔HIKING TURA
Detaljan opis⬇️
Početak staze je Gornja Lastva, preko mjesta Orašje se ide dalje do crkve sv. Vid na istoimenom vrhu visine 440 mnm koja je sagrađena davne 1327 godine. Mada mještani kažu da da je u stvari te godine ona samo obnovljena na temeljima crkve sagrađene još u sedmom vijeku.
Nakon pauze i fotografisanja sa vjerovatno najljepšeg vidikovca u tivatskom zalivu krećemo dalje. Spuštamo se opet do mjesta Orašje a onda uskom stazom dolazimo do jednog od nekoliko izvora koji su aktvni tokom cijele godine, tako da ćemo se čak i u ljetnim danima moći okrijepiti hladnom izvorskom vodom.
U blizini izvora nalazi se tzv. K4 stijena, 70 metara visoka kamena formacija do čijeg vrha je veoma lako doći sa sjeverne strane.
Sa stijene pogled “puca” na tivatski, risanski i dio hercegnovskog zaliva, a trajekt koji saobraća svakih par minuta iz ove perspektive izgleda kao igračka.
U nastavku nas čeka uska staza koja se razdvaja u više pravaca pa zavisno od grupe odlučujemo da li ćemo skrenuti lijevo i ići šumskom stazom pored livada i spustiti se u blizini vojne baze u Lepetanima ili ćemo nastaviti desno, proći kroz staro naselje u kojem se još uvjek par starosjedilaca bavi povoljprivredom i onda kamenom stazom se spustiti pored crkve Sv. Antona nekih 200 metra daleko od pristaništa za trajekte.
Ako drugačije nije dogovoreno nakon izlaska na glavni put nastavljamo dalje do mjesta Donja Lastva.
🏞Dužina staze: 5 km do Lepetana / 8 km do Donje Lastve
⏳Trajanje ture: 3-5 sati (zavisno od kondicije učesnika)
📍Početak staze: Gornja Lastva
📍Kraj staze: Lepetani / Donja Lastva
🥵Težina: Umjereno zahtjevna (potreban određeni nivo kondicije)
🤩Atraktivnost staze: 5 (veoma atraktivna)
🔭Vidikovci: Ima
📸Foto tura: DA
Za rezervacije i dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju❗️
📞+382 63 216 200
✉️siptravel.tivat@gmail.com
Vaš SIP Travel❗️